Estimada Mútua de Terrassa, la salut no pot ser un negoci!

Aquest comunicat respon als intents de pressió exercits per part del departament de comunicació de La Mútua de Terrassa, mitjançant una trucada telefònica el matí del dia 10 de maig per evitar que el Tramabus passés per la seu de Mútua. Departament que dirigeix una periodista que va ser la responsable de premsa dels FGC i amb importants vincles amb la Convergencia i Unió de Jordi Pujol.

La Mútua de Terrassa ha complert 117 anys de història dels quals els últims vuitanta han estat íntimament lligats als diners públics, primer mantenint excel•lents relacions amb el règim franquista i, posteriorment, assolint una posició privilegiada amb el govern de Convergència rebent ingressos que li van permetre generar tot un entramat d’empreses dedicades a auto proporcionar-se serveis que abasten des del sector informàtic a l’immobiliari. Tota aquesta xarxa d’empreses estan lligades d’una forma o una altra a la figura jurídica de la Fundació Mútua que rep un tracte fiscal privilegiat.

En aquests moments ens trobem amb que la Mútua de Terrassa s’ha convertit en un negoci multimilionari on un 90 per cent dels ingressos depenen dels diners públics. El pressupost actual de la Mútua es d’uns 280 milions d’Euros que rep del Servei Català de Salut, xifra que es difícil de contrastar degut a la manca de transparència dels comptes. Mutua s’ha negat sempre a les demandes d’una auditoria econòmica independent que la Plataforma en defensa de la sanitat pública li ha plantejat de manera reiterada.

A la nostra ciutat, la sanitat ha esdevingut un important negoci per una èlit local. Aquest es el panorama que trobem a la Junta Directiva de la Mútua de Terrassa: grans empresaris locals amb interessos en diferents sectors econòmics, entre ells l’immobiliari, i amb forts lligams polítics.
Podem Terrassa entén que una sanitat pública de qualitat constitueix una conquesta irrenunciable sense la qual difícilment podria parlar-se de justícia i protecció social, i molt menys d’igualtat d’oportunitats.

La Mútua de Terrassa te una de les llistes d’espera més llargues de tota Catalunya. Tal com indica la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, les visites a especialistes s’allarguen durant mesos, les consultes en atenció primària requereixen de tres setmanes d’antelació i un llarg etcètera vergonyós.
Un dels episodis més vergonyosos el trobem a les denúncies de pacients que s’han vist obligats a abonar importants sumes de diners per poder ser operats per la via privada a l’Hospital Mútua de Terrassa, operacions cobertes pel sistema sanitari públic que han provocat diverses denúncies per estafa.

No volem deixar de banda les condicions laborals dels treballadors i treballadores de la Mútua que van veure com se’ls aplicava un ERO i unes rebaixes salarials adduint problemes econòmics mentre l’equip directiu presentava un projecte que pretenia construir una passarel•la de vidre que travessava el Parc de Vallparadís i connectava les dependències de la Mútua i consultes externes, davant de la Casa Baumann. Aquest projecte, que rondava els dos milions d’euros, es va aconseguir paralitzar gràcies a la pressió de més de trenta entitats de la ciutat que demandaven que aquests diners es destinessin a l’atenció sanitària, a contractar professionals per reduir llistes d’espera i  a adquirir tecnologia en comptes d’anar a una empresa de construcció “ben coneguda de Mútua”.

Tanmateix, volem deixar de ser uns indocumentats, tot i que ens sorprèn l’utilització d’aquesta paraula per desqualificar-nos ja que ens enorgulleix representar als que anomeneu indocumentats, i voldríem aprofitar l’ocasió per tornar a demanar la realització d’una auditoria externa independent per il•luminar la trajectòria dels diners i dels bens públics que reben per aclarir i poder certificar que no s’estan desviant recursos públics per finalitats lucratives privades.

Restem a la vostra disposició per col•laborar en el que calgui i, arribat el moment, emetre una nota que comuniqui que, efectivament, no es fan servir recursos públics per finalitats privades lucratives i d’aquesta manera esvair qualsevol sospita.